
بازار سرمایه در تلاطم فشار فروش و ریسکهای سیستماتیک

در حالی که اخبار اقتصادی به نفع شاخص کل بازار سرمایه بود و امیدهای سهامداران به واقعیت نزدیک میشد، فشار فروش به شکل غافلگیرکنندهای بر بازار چیره شد. این هفته خبرهایی از جمله کنترل نرخ بهره، افزایش نرخ نیما و تلاشهای سازمان بورس برای جذب منابع صندوقها به بازار منتشر شد که به طور معمول میتوانستند بازار را در روزهای آتی مثبت نگه دارند. اما در شرایط کنونی ریسکهای سیستماتیک بر کلیت بازار سایه افکندهاند.
در تازهترین تحولات بحثهای گستردهای پیرامون مصوبه جدید هیئت مدیره سازمان بورس مطرح شده است. بر اساس این مصوبه حد نصاب سرمایهگذاری صندوقهای درآمد ثابت در سپردههای بانکی از ۴۰ درصد به ۳۵ درصد کاهش یافته و در عوض سقف حد نصاب سرمایهگذاری در سهام به ۱۵ درصد افزایش یافته است. این تغییرات در شرایط کنونی میتواند به معنای تشویق سرمایهگذاران به ورود به بازار سهام باشد؛ اما به گفته علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه، صندوقهای درآمد ثابت معمولاً در سهام فعال نیستند و این مصوبه به احتمال زیاد تأثیر چندانی بر سمت خرید سهام نخواهد گذاشت.

شواهد نشان میدهد که سرمایهگذاران در روز گذشته با افت بیش از ۲۴ هزار واحدی شاخص کل مواجه شدند و در پی چرایی این افت، تحلیلهایی از جمله احتمال کاهش سودآوری شرکتها، نرخ بهره، انتشار اوراق دولتی، و تنشهای موجود در منطقه مطرح شد. این عوامل به همراه رانتهای اطلاعاتی و هیجان فروش پس از بازگشایی دامنه نوسان، به افت شاخص کل دامن زده است.
با وجود ایجاد سپردههای بانکی جذاب با نرخ ۳۰ درصدی، افزایش قابل توجهی در سپردههای بانکی مشاهده نشده است. این موضوعی است که کارشناسان بازار از روزهای ابتدایی طرح آن را هشدار داده بودند.
اکنون اختلاف نظرها در میان فعالان بازار درباره آینده این بازار به اوج خود رسیده است. در حالی که برخی با توجه به شرایط تابستان سال جاری پیشبینی میکنند که گزارش شش ماهه خوبی ارائه نخواهد شد؛ عدهای دیگر به امید گزارشهای مثبت برای رونق بازار خوشبین هستند. این تنشها و ابهامات نشاندهنده دورنمای ناپایداری برای بازار سرمایه در آینده نزدیک هستند.
