استاندارد طلا چیست؟
زمان تقریبی مطالعه 8 دقیقه
استاندارد طلا یک سیستم پولی است که در آن ارزش پول یک کشور مستقیماً با طلا مرتبط است. با استاندارد طلا، کشورها موافقت میکنند که پول کاغذی را به مقدار ثابتی طلا تبدیل کنند. کشوری که از استاندارد طلا استفاده میکند، قیمتی برای طلا تعیین میکند و طلا را با آن قیمت میخرد و میفروشد. این قیمت ثابت به نوبه خود برای تعیین ارزش پول آن استفاده میشود. بهعنوان مثال، اگر ایالات متحده بهصورت فرضی قیمت طلا را 500 دلار در هر اونس تعیین کند، ارزش دلار 1/500 اونس طلا خواهد بود.
استفاده از استاندارد طلا
استاندارد طلا در حال حاضر توسط هیچ دولتی استفاده نمیشود. بریتانیا در سال 1931 استفاده از آن را متوقف کرد و ایالات متحده نیز در سال 1933 از آن پیروی کرد و سرانجام در سال 1973 بقایای این سیستم را رها کرد.
این سیستم به طور کامل با پول فیات جایگزین شد، اصطلاحی برای توصیف ارزی که به دلیل دستور دولت یا فیات استفاده میشود که ارز باید بهعنوان وسیله پرداخت پذیرفته شود. بهعنوان مثال، در ایالات متحده، دلار پول واقعی است و در نیجریه، نایرا است.
جذابیت Gold Standard این است که کنترل صدور پول را از دست انسانهای متوقف میکند. با توجه به مقدار فیزیکی طلا که بهعنوان محدودیتی برای انتشار عمل میکند، یک جامعه به طور بالقوه میتواند از خطرات تورم جلوگیری کند.
یک تاریخچه مختصر از این استاندارد در ایالات متحده کافی است تا نشان دهد که وقتی چنین قاعده سادهای اتخاذ شود، میتوان از تورم جلوگیری کرد، اما پیروی دقیق از آن قانون میتواند بیثباتی اقتصادی را ایجاد کند.
در همین رابطه: مقایسه شمش و طلای آبشده
سیستم استاندارد طلا در مقابل سیستم فیات
سیستم فیات یک سیستم پولی است که در آن ارزش یک ارز مبتنی بر هیچ کالای فیزیکی نیست، بلکه اجازه دارد به طور پویا در برابر سایر ارزها در بازارهای ارز نوسان کند.
اصطلاح "فیات" از کلمه لاتین fieri گرفته شده است که به معنای یک عمل یا فرمان خودسرانه است. با توجه به این ریشهشناسی، ارزش ارزهای فیات در نهایت بر این واقعیت استوار است که آنها بهعنوان ارز قانونی با حکم دولت تعریف میشوند.
در دهههای قبل از جنگ جهانی اول، تجارت بینالمللی بر اساس آنچه بهعنوان استاندارد طلای کلاسیک شناخته میشود، انجام میشد. در این سیستم، تجارت بین کشورها با استفاده از طلای فیزیکی حل و فصل میشد.
کشورهایی که دارای مازاد تجاری بودند، طلا را بهعنوان پرداختی برای صادرات خود انباشته کردند. برعکس، کشورهایی که کسری تجاری داشتند، با خروج طلا از آن کشورها بهعنوان پرداختی برای وارداتشان، ذخایر طلای خود را کاهش دادند.
تاریخچه استاندارد طلا (Gold Standards)
رئیس جمهور هربرت هوور در سال 1933 در بیانیه خود به فرانکلین روزولت گفت: "ما طلا داریم؛ زیرا نمیتوانیم به دولتها اعتماد کنیم." این بیانیه یکی از وحشتناکترین وقایع تاریخ مالی ایالات متحده را پیشبینی کرد: قانون بانکداری اضطراری که همه آمریکاییها را مجبور کرد که سکههای طلا، شمش و گواهینامههای خود را به دلار آمریکا تبدیل کنند.
در سال 1934، رئیس جمهور روزولت قانون ذخیره طلا در سال 1934 را امضا کرد که عنوان طلا را از دارندگان خصوصی به خزانهداری ایالات متحده منتقل کرد.
در حالی که این قانون با موفقیت خروج طلا را در طول رکود بزرگ متوقف کرد، اما اعتقاد به مردم طلا را تغییر نداد، افرادی که برای همیشه به پایداری طلا به عنوان منبع ثروت اطمینان دارند.
طلا سابقهای شبیه به هیچ طبقه دارایی دیگری ندارد، زیرا تأثیر منحصربهفردی بر عرضه و تقاضای آن دارد. مردم هنوز هم به طلا گرایش دارند، اما گذشته طلا همچنین شامل سقوطی است که برای ارزیابی درست آینده آن باید درک شود.
ظهور سیستم جدید
استاندارد طلا یک سیستم پولی است که در آن پول کاغذی آزادانه به طلا تبدیل میشود. به عبارت دیگر، در چنین سیستم پولی، طلا پشتوانه ارزش پول است. بین سالهای 1696 و 1812، توسعه و رسمی شدن استاندارد طلا آغاز شد، زیرا معرفی پول کاغذی مشکلاتی را ایجاد کرد.
قانون اساسی ایالات متحده در سال 1789 به کنگره حق انحصاری پول سکه و قدرت تنظیم ارزش آن را داد. ایجاد یک واحد پول ملی، استانداردسازی یک سیستم پولی را که تا آن زمان شامل گردش سکههای خارجی، عمدتاً نقره بود، ممکن ساخت.
اضافهشدن نقره به سیستم
با وجود نقره در فراوانی بیشتر نسبت به طلا، یک استاندارد دو فلزی در سال 1792 به تصویب رسید. در حالی که نسبت برابری نقره به طلا به طور رسمی 15:1 به طور دقیق منعکس کننده نسبت بازار در آن زمان بود، پس از سال 1793، ارزش نقره به طور پیوسته کاهش یافت.
تا قبل از قانون ضرب سکه در سال 1834، و بدون خصومت سیاسی شدید، مشکل برطرف نمیشد. علاقهمندان به پول سخت از نسبتی حمایت کردند که سکههای طلا را به گردش بازگرداند، نه لزوماً برای بیرونراندن نقره، بلکه برای بیرونراندن اسکناسهای کاغذی با ارزش کوچک منتشر شده توسط بانک منفور ایالات متحده در آن زمان. نسبت 16:1 که آشکارا ارزش طلا را بیش از حد ارزشگذاری میکرد، ایجاد شد و وضعیت را معکوس کرد و ایالات متحده را در یک استاندارد طلا قرار داد.
تصویب استاندارد طلا
در سال 1819، انگلستان اولین کشوری بود که به طور رسمی استاندارد طلا را پذیرفت. افزایش چشمگیر تجارت و تولید جهانی قرن، اکتشافات بزرگی از طلا را به ارمغان آورد که به استاندارد طلا کمک کرد تا در قرن آینده دست نخورده باقی بماند.
از آنجایی که تمام عدم تعادلهای تجاری بین کشورها با طلا حل میشد، دولتها انگیزه زیادی برای ذخیره طلا برای زمانهای سختتر داشتند. آن ذخایر هنوز هم وجود دارد.
استاندارد بینالمللی طلا در سال 1871 پس از تصویب آن توسط آلمان پدیدار شد. تا سال 1900، اکثر کشورهای توسعهیافته به این استاندارد مرتبط بودند. از قضا، ایالات متحده یکی از آخرین کشورهایی بود که به آن ملحق شد. در واقع، یک لابی قوی نقره مانع از تبدیلشدن طلا به تنها استاندارد پولی در ایالات متحده در طول قرن نوزدهم شد.
از سال 1871 تا 1914، این سیستم در اوج خود بود. در این دوره، شرایط سیاسی تقریباً ایدهآلی در میان اکثر کشورها از جمله استرالیا، کانادا، نیوزیلند و هند وجود داشت که این استاندارد را ایجاد کردند. با این حال، با شروع جنگ بزرگ در سال 1914 همه چیز تغییر کرد.
سقوط gold standard
با جنگ جهانی اول، اتحادهای سیاسی تغییر کردند، بدهیهای بینالمللی افزایش یافت. در حالی که استاندارد طلا به حالت تعلیق در نیامد ولی در طول جنگ در هالهای از ابهام قرار داشت که نشان دهنده ناتوانی آن در تحمل روزهای خوب و بد بود.
همین مسئله باعث عدم اعتماد به این استاندارد شد که فقط مشکلات اقتصادی را تشدید کرد. به طور فزایندهای آشکار شد که جهان به چیزی انعطافپذیرتر نیاز دارد تا اقتصاد جهانی خود را بر اساس آن استوار کند.
سقوط بازار سهام در سال 1929 تنها یکی از مشکلات جهان پس از جنگ بود. پوند و فرانک فرانسه با سایر ارزها همسو نبودند. بدهیها و غرامتهای جنگی هنوز آلمان را خفه میکرد. قیمت کالاها در حال سقوط بود و بانکها تحت فشار بودند. بسیاری از کشورها سعی کردند با افزایش نرخ بهره از سهام طلای خود محافظت کنند تا سرمایهگذاران را ترغیب کنند تا سپردههای خود را دستنخورده نگه دارند تا اینکه آنها را به طلا تبدیل کنند.
در سال 1931، استاندارد طلا در انگلستان به حالت تعلیق در آمد و تنها ایالات متحده و فرانسه دارای ذخایر بزرگ طلا باقی ماندند. در سال 1934، دولت ایالات متحده طلا را از 20.67 دلار در هر اونس به 35 دلار در هر اونس تغییر داد.
از آنجایی که سایر کشورها میتوانستند داراییهای طلای موجود خود را به دلار آمریکا تبدیل کنند، یک کاهش چشمگیر ارزش دلار بلافاصله اتفاق افتاد. این قیمت بالاتر برای طلا میزان تبدیل طلا به دلار آمریکا را افزایش داد و عملاً به ایالات متحده این امکان را داد که بازار طلا را کنار بگذارد. تولید طلا به حدی افزایش یافت که تا سال 1939 به اندازه کافی طلا در جهان وجود داشت که جایگزین تمام ارزهای جهانی در گردش شود.
چه کسی هنوز استاندارد طلا را دارد؟
در حال حاضر هیچ کشوری از استاندارد طلا استفاده نمیکند. همانطور که در بالا ذکر شد، بریتانیا استاندارد طلا را در سال 1931 خاتمه داد و ایالات متحده همین کار را در سال 1933 انجام داد. در سال 1971، ایالات متحده به طور کامل تبدیل مستقیم دلار به طلا را قطع کرد. به عبارت دیگر، هیچ کشوری از پول خود با طلا حمایت نمیکند. در ایالات متحده، ارز توسط دولت و توانایی آن در ایجاد درآمد مستمر پشتیبانی میشود.
مزایا و معایب استاندارد طلا چیست؟
طرفداران استاندارد طلا استدلال میکنند که این استاندارد از تورم جلوگیری میکند، زیرا دولتها و بانکها قادر به دستکاری عرضه پول مانند انتشار بیش از حد پول نیستند. استاندارد طلا همچنین قیمتها و نرخ ارز خارجی را تثبیت میکند.
از سوی دیگر، تحت استاندارد طلا، عرضه طلا نمیتواند با تقاضای خود همگام شود و در شرایط سخت اقتصادی انعطافپذیر نیست. همچنین استخراج طلا پرهزینه است و اثرات منفی محیطی ایجاد میکند.
در همین رابطه: بهترین نوع طلا برای سرمایه گذاری
در همین رابطه: بهترین زمان معامله طلا در فارکس
جمعبندی
استاندارد طلا یا Gold Standards معیاری بود که ارزش پول یک کشور را به میزان طلای موجود در خزانه آن مرتبط میکرد. این سیستم اگرچه برای قرنها توانسته بود به شکل مناسبی در اقتصاد جهانی عمل کند؛ اما با ورود به دنیای مدرن و به خصوص پس از جنگهای جهانی آرام آرام جایگاه خود را از دست داد و سیستم فیات جایگزین آن شد.
در این مطلب سعی کردیم به زبان ساده و به شکل خلاصه این مفهوم پرتکرار در دنیای طلا و فلزات گرانبها را توضیح بدهیم و در مورد تاریخچه، مزایا و معایب آن صحبت کنیم. سامانه خرید و فروش طلای آبشده آنلاین ملّی گلد با این هدف راهاندازی شده تا علاوه بر تسهیل سرمایهگذاری در حوزۀ طلا و فلزات گرانبها، آموزشهای لازم برای موفقیت در بازارهای سرمایه را نیز به شما ارائه دهد. برای مطالعه مطالب آموزشی جدید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید.