
ابهام در بازارها؛ بورس در دو راهی صعود و رکود

بازارهای مالی در وضعیت پیچیدهای قرار گرفتهاند. قیمت دلار، طلا و سکه همچنان در نزدیکی سقفهای تاریخی قرار دارند اما این رشد برای بورس به معنای رونق نبوده است.
فضای ابهامآلود مذاکرات و متغیرهای کلیدی، مانع از آن شده که سرمایهگذاران تصمیم قاطعی بگیرند و جریان قدرتمندی از نقدینگی به سمت بازار سهام حرکت کند.
در این میان بازار سرمایه همچنان با چالش جدی ارزش معاملات مواجه است. بررسی روندهای اخیر نشان میدهد که افت معاملات خرد، نشانهای از عدم قدرت کافی برای صعود پایدار بورس است. تحلیلگران معتقدند که برای تثبیت روند صعودی، ارزش معاملات باید به بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان برسد اما در روزهای اخیر این سطح محقق نشده است.
یکی از معدود نقاط روشن در معاملات اخیر، خبر افزایش سرمایه ۹۴۱ درصدی ایرانخودرو از محل تجدید ارزیابی داراییها بود. این موضوع موجب شد تا سهام خودروییها در سقف قیمتی روزانه معامله شوند و از فشار عرضهها در کلیت بازار بکاهند. اما سایر گروههای بورسی همچنان با کمبود تقاضای مؤثر مواجهاند، نشانهای که احتیاط بالای سرمایهگذاران را تأیید میکند.
در آستانه اسفند، فشارهای مالی شرکتها نیز بر بازار سایه انداخته است. همزمان اخبار سیاسی نظیر استیضاح وزیر اقتصاد، میتواند فضای نگرانی را تشدید کند و موجب افزایش فشار فروش شود. همچنین اختلاف چشمگیر بین نرخ دلار توافقی و بازار آزاد، بههمراه ریسکهای سیاسی، وضعیت حمایت از بورس را متزلزل کرده است.
در این میان نگاه سهامداران به عوامل خارجی نیز دوخته شده است. اگر سیگنالهای مثبت اقتصادی یا سیاسی به بازار مخابره شود، احتمال دارد تقاضای جدیدی شکل بگیرد و از شدت رکود کاسته شود. اما در صورت ادامه وضعیت مبهم کنونی، بورسبازان ناچار خواهند بود استراتژیهای محافظهکارانهتری در پیش بگیرند.
آنچه مسلم است این است که بازار سهام برای خروج از این وضعیت نیازمند یک نیروی محرک قوی است؛ چه از جنس ورود سرمایه و چه از مسیر تغییر در سیاستهای کلان اقتصادی.
در چنین فضایی معاملهگران با دوراهی دشواری مواجهاند؛ آیا بورس میتواند از مسیر رکود عبور کند یا سناریوی کاهش تقاضا و پیشروی فروشندگان رقم خواهد خورد؟ پاسخ این پرسش در گرو تغییر متغیرهای کلیدی بازار در روزهای پیشرو است.
